TS01: Bažant Kinematograf otvára svoju 16. sezónu

27. 6. 2018 | Novinky

Aj tieto letné prázdniny sa môžu diváci na celom Slovensku tešiť na výnimočný zážitok z projekcií letného kina, ktoré príde na kolesách priamo k nim. Už 1. júla sa vydávajú na cestu po Slovensku filmové autobusy Bažant Kinematograf a tradične s kolekciou piatich celovečerných slovenských a českých filmov navštívia spolu 29 miest. A to už po šestnásty raz! V Bratislave bude letné kino Bažant Kinematograf aj tento rok počas piatich týždňov premietať na Magio pláži (14. júl – 17. august).

Bažant Kinematograf za doterajších 15 rokov premietol vyše 80 celovečerných a viac ako 50 krátkych filmov slovenských a českých tvorcov a jeho projekcie navštívilo doteraz vyše 700 000 divákov v 60-tich rôznych mestách. Program 16. letnej filmovej sezóny prináša ďalších päť zaujímavých a úspešných slovenských a českých filmov, ktoré sa predstavia divákom vo všetkých kútoch Slovenska.

Sezónu otvorí úspešný slovensko-ukrajinský film Čiara režiséra Petra Bebjaka. Film sa stal najúspešnejším slovenským titulom uplynulého roka, odniesol si cenu za réžiu z festivalu v Karlových Varoch, získal najviac cien Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Slnko v sieti, vrátane tej za najlepší film, a mal rekordný úspech aj v našich kinách. Hlavnú úlohu v tejto  pašeráckej a rodinnej dráme z pohraničia vynikajúcu stvárnil Tomáš Maštalír, ktorý za postavu Adama Krajňáka, hlavy rodiny i pašeráckeho gangu, tiež získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon. Druhým slovenským filmom tohtoročnej kolekcie je tanečný film Backstage Andrey Sedláčkovej, súčasný príbeh o skupine mladých tanečníkov, ktorých životy zmení účasť v televíznej tanečnej súťaži. Film je plný výbornej hudby a kreatívnych tanečných čísel skupiny The Pastels od známeho choreografa Miňa Kereša. Po Slovensku bude putovať aj najnovší film Jiřího Vejdělka Otcova volga, v ktorom sa matka s dcérou, v podaní vynikajúceho hereckého dua Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová, na veteránskej volge vydávajú po stopách bývalých mileniek a priateľov ich nedávno zosnulého manžela a otca, aby odhalili jeho dlho ukrývané tajomstvo.

Štvrtým titulom v ponuke Bažant Kinematografu 2018 je Po strništi bos, v ktorom režisér Jan Svěrák divákov i hrdinov svojho úspešného debutu Obecná škola (1991), vráti do čias Protektorátu Čechy a Morava, do obdobia raného detstva školáka Eda. Filmovú kolekciu 16. kinosezóny uzatvára absurdná groteska Mareka Najbrta Prezident Blaník. Odohráva sa na pozadí skutočných udalostí druhej priamej voľby prezidenta Českej republiky a vystupuje v nej celý rad reálnych osobností českého politického a spoločenského života.

Každý tohtoročný filmový večer uvedie špeciálny spravodajský vstup so známou tvárou niekdajšej Československej televízie s televíznou a rozhlasovou hlásateľkou Andreou Bugošovou. Zlatý Bažant, generálny partner projektu, tak pokračuje vo svojej úspešnej retrokampani a autentickej prezentácii piva Zlatý Bažant ‘73.

Ľubica Orechovská, koordinátorka projektu dodáva: „Bažant Kinematograf je česko-slovenský projekt. Vždy sme to tak cítili a chceli. Jeho retro atmosféru nevytvára iba samotná povaha akcie, teda premietanie pod holým nebom, ale aj „hlavná postava“ nášho kina, ktorou je neprehliadnuteľný autobus z konca československých 60. rokov Škoda RTO. Akoby práve k Bažant Kinematografu, sa náš generálny partner Zlatý Bažant inšpiroval najstarším zachovaným varným listom obľúbeného piva z rokov sedemdesiatych a na trh úspešne priniesol svoj Zlatý Bažant ‘73. To dobré z našej spoločnej minulosti pretrváva. Dôkazom toho sú premietacie veterány na kino prerobené na Morave, cestujúce po slovenských cestách vždy s novou várkou súčasných česko-slovenských filmov. Že je to tá správna kombinácia, dokazujú každoročne naši diváci.“

Letné kino Bažant Kinematograf na Magio pláži

Bažant Kinematograf sa v podobe letného festivalu filmov pod holým nebom s každoročne „pestrofarebným“ programom predstaví tento rok opäť aj na Magio pláži v Bratislave. V termíne od 14. júla do 17. augusta, vždy od soboty do stredy, ponúkne rôznorodý výber kvalitných a úspešných filmových titulov z posledného obdobia, špeciálne filmové uvedenia a tiež filmové novinky.

Zastávky filmových autobusov Škoda RTO počas 16. letnej sezóny BAŽANT KINEMATOGRAF 2018, 29 miest na Slovensku:

Trasa 1: Trnava, Piešťany, Vrbové (festival Vrbovské vetry), Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Považská Bystrica, Žilina, Námestovo, Martin, Ružomberok, Banská Bystrica, Nitra, Nové Zámky, Šenkvice;
Trasa 2: Trenčín, Partizánske, Prievidza, Handlová, Zvolen, Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Poprad, Prešov, Bardejov, Stropkov, Košice, Rimavská Sobota, Hlohovec.

Generálnym partnerom projektu Bažant Kinematograf je Zlatý Bažant, partnermi podujatia v roku 2018 sú TelekomCzech Tourism a Slovenská sporiteľňa, mediálnym partnerom je Rádio FM. Digitalizáciu Kinematografu podporil Audiovizuálny fond.

Organizátor Bažant Kinematograf: KINEMATOGRAF, s.r.o. (kontakt)

Prílohy
BK 2018 - trasa, program (pdf)
BK 2018 - info k filmom (docx)