2003

Putovný Bažant kinematograf 2003 predstavil v pätnástich mestách divácky obľúbené a úspešné slovenské a české celovečerné filmy, s ktorými sa ako predfilmy premietali animované snímky študentov VŠMU. Počas dvoch prázdninových mesiacov odpremietal štrnásť filmov na viac ako 60-tich projekciách po prvýkrát v takom veľkom rozsahu na Slovensku.

Program kinematografu tvorili slovenské a české filmy prevažne z obdobia predchádzajúcich troch rokov: divácky najúspešnejšia česká komédia 90-tych rokov Pelíšky Jana Hřebejka (1999), hudobný film s populárnymi českými hitmi 60-tych rokov Rebeli Filipa Renča (2001), víťazný film z MFF Karlove Vary Rok diabla Petra Zelenku (2002), kultový film Samotári Davida Ondříčka (2000), netradičné road movie Výlet Alice Nellis (2002), ale aj najobľúbenejší film najúspešnejšieho slovenského režiséra 90-tych rokov Všetko čo mám rád Martina Šulíka (1992) a impresionisticky ladená snímka Sladké hry minulého leta Juraja Herza (1969).
Ako predfilmy boli do programu zaradené  animované snímky študentov VŠMU: film na motívy brazílskej mytológie Pôvod sveta Kataríny Kerekesovej (2002) a kratšie snímky Do dna Jany Slovenskej (2001), Krokodíl sa neserie (1996) Mateja Kladeka, Milenci bez šiat Kataríny Kerekesovej (1996), O dvoch ľuďoch Vandy Raýmanovej (1996), spoločný režisérky projekt Kroky, skoky, roky… a posledný zhasne! (1994/95), z ktorých mnohé sú vtipnými bonmotmi na rôzne témy. Vo výbere animovaných snímok figuroval aj v zahraničí jeden z najúspešnejších študentských filmov z dielne VŠMU V kocke Michala Strussa (1999), ktorý bol v roku 2000 nominovaný na študentského Oscara a získal nemálo významných medzinárodných ocenení.

Kinematograf ďakuje dlhoročnému generálnemu partnerovi

Milí priatelia,
po 20 úžasných filmových sezónach sa skončila spolupráca s naším generálnym partnerom spoločnosťou Heineken Slovensko, a.s.
Dve desaťročia podporovala naše filmové potulky po Slovensku a vďaka značke Zlatý Bažant každoročne prichádzalo letné kino do naozaj mnohých slovenských miest. Za dlhodobú spoluprácu a dôveru jej úprimne ďakujeme, aj v mene všetkých miest a nespočetných filmových fanúšikov.

V letnej sezóne 2023 nájdete náš nový Kinematograf v Trnave, Žiline, Močenku, Kraľovanoch... zoznam priebežne dopĺňame a veríme, že sa aj naďalej  budeme stretávať pod letnou filmovou oblohou.

 

Generálny partner:

zlaty_bazant

Digitalizáciu Kinematografu podporil:

http://www.avf.sk/home.aspx